Metro Londen

Optimaal genieten van je citytrip Londen met het openbaar vervoer

Haal het maximum uit je trip in Londen. Verspil geen tijd en maak gebruik van het uitgebreide openbaar vervoernetwerk in de Britse hoofdstad. Met de auto sta je vaak stil in de enorme files die de stad rijk is. Bovendien is het moeilijk parkeren en op veel plaatsen betaal je een dure tol (congestion charge) om met de auto te mogen passeren.

Maak het jezelf dus gemakkelijk en opteer voor het openbaar vervoer. Er is voor elk wat wils: metro, bus, taxi, fiets… You name it, London has it!

London Tube

Londen staat bekend om zijn uitstekende metronetwerk. Zodra je in Londen arriveert, met de trein of met het vliegtuig, kan je gebruik maken van de zogenaamde metro, London Underground of kortweg “Tube”. Londen telt 13 metrolijnen die samen zelfs de verste uithoeken van de Britse grootstad bedienen. Vanuit St Pancras International, het eindstation van de Eurostar in Londen, heb je rechtstreeks toegang tot 6 belangrijke metrolijnen (Piccadilly line, Northern line, Victoria line, Hammersmith & City line, Bakerloo line en Metropolitan line). Ze brengen je vlot naar je hotel, de leukste shoppingplekjes, de bekendste musea en nog zoveel meer.

Je kan de Metro Londen per rit betalen, maar als je meermaals per dag de Tube neemt, doe je er goed aan om een Travelcard te kopen. Nog voordeliger is de Visitor Oyster Card. Die is geldig op de metro Londen, bus, tram én DLR. Deze oplaadbare pre-paid chipkaart is de snelste, makkelijkste en meest goedkope manier om door Londen te reizen. Je betaalt een eenmalige activeringskost van £ 5. Na afloop van je reis, kan je de kaart terug inwisselen en je £ 5 recuperen. Natuurlijk kan je je kan Oyster Card ook bijhouden voor een volgende trip naar Londen of nog, ze doorgeven aan vrienden of familie.

De Oyster Card is o.a. te koop op de Eurostartreinen in de barrijtuigen 6 en 13 of via de online VisitBritain Shop. Je kan je Oyster Card ook in Londen zelf kopen. Dit doe je makkelijk aan de ticket offices van de Londense metrostations. Je doet dit best bij aankomst in St Pancras International.
TOP TIP: In het station van Eurostar is het vaak druk aan de eerste loketten van het gelijknamige metrostation. Loop daarom iets verder door, richting de metrolijnen Victoria en Piccadilly. Daar zijn ook loketten waar dikwijls veel minder volk staat. Hier ben je dus meestal veel sneller geholpen.

London Bus

Wie kent hem niet, de typische, rode dubbeldekker bus. De oude, meest iconische exemplaren zijn inmiddels vervangen, maar ook de nieuwere “Routemasters” zijn dé manier bij uitstek om Londen in sneltempo te ontdekken. Installeer je bij voorkeur bovenaan in de bus. Zo krijg je een prachtig uitzicht over de stad en krijg je in een paar uur tijd de highlights van Londen te zien. De bus is trouwens de voordeligste manier om Londen te verkennen. Met de Visitor Oyster Card betaal je slechts £ 1 per rit.

London Cab

Een ander icoon van Londen is de taxi of nog de “Black Cab”. Zie je het niet zitten om met je bagage naar het hotel te zeulen of heb je geen zin om over te stappen? Dan is de taxi een welkom alternatief.

De Londense taxichauffeurs zijn een begrip op zich. Ze kennen de stad door en door. Ze rijden zonder gps en kennen Londen als hun broekzak. Meestal hebben ze er trouwens een jarenlange opleiding (met de  scooter) op zitten om het volledige stadsplan onder de knie te krijgen. Sommige taxichauffeurs verblijden je tot slot op een gegidste rondrit op weg naar je volgende halte.

Opgelet! Niet alle taxi’s beschikken over de optie om met credit card te betalen. De mogelijkheid om met een kaart te betalen, staat vaak aangegeven op het venster. Maar om nare verrassingen te vermijden, check je dit best nog even met de chauffeur voor je instapt.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Metro Londen , 4.0 out of 5 based on 1 rating