Bezienswaardigheden Londen

Reis je voor het eerst naar Londen of is het erg lang geleden dat je nog in de Britse hoofstad bent geweest? Dan zijn onderstaande bezienswaardigheden Londen een must. Op deze pagina gidsen we je door de belangrijkste attracties die Londen te bieden heeft. Ready? Steady! London, here you come…

Big Ben

De Big Ben is de grote klok die aan de toren van Palace of Westminster hangt. Meestal wordt de gehele toren de Big Ben genoemd. De klok is genoemd naar Sir Benjamin Hall (1802-1867), een bekende politicus die door zijn nogal grote gestalte Big Ben werd genoemd. Hij gaf de aanzet voor het bouwen van de toren. De 96 meter hoge toren is gebouwd in het jaar 1858. De toren staat na de talloze werken die werden uitgevoerd intussen een beetje scheef. 

www.parliament.uk/bigben

 

Houses of Parliament

De Houses of Parliament, ook Het Palace of Westminster genoemd, geeft onderdak aan het Britse parlement. Hier vergaderen het House of Commons (Lagerhuis, vergelijkbaar met de Kamer van Volksvertegenwoordigers in België) en het House of Lords (Hogerhuis, komt overeen met de Belgische Senaat). De Houses of Parliament zijn gelegen in de Londense wijk Westminster aan de oever van de Theems. Het gebouw staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het gebouw telt min of meer 1000 kamers, 100 trappen en meer dan drie kilometer aan gangen. Het gebouw herbergt ook een 96m hoge klokkentoren, de zogenaamde Big Ben.

www.parliament.uk/visiting

 

Buckingham Palace

Buckingham Palace heette oorspronkelijk Buckingham House. Het paleis werd aanvankelijk gebouwd voor John Sheffield in 1703,  de toenmalige graaf van Buckingham. Koning George III kocht het paleis in 1762. Vanaf 1837 functioneert het als residentie van de Britse monarch. Koningin Victoria was de eerste persoon van koninklijken bloede die het paleis permanent bewoonde. Vandaag is het de officiële residentie, de ambtswoning, van koningin Elizabeth II.

Dagelijks zijn er in Buckingham Palace meer dan 300 medewerkers, de Koninklijke Hofhouding, in de weer. Geen overbodige luxe, want het paleis telt 775 kamers (19 State Rooms, 52 slaapkamers voor de koninklijke familie en haar gasten, 118 slaapkamers voor het personeel, 92 kantoorruimten en 78 badkamers).  De State Rooms en de Royal Garden worden tijdens de jaarlijkse zomeropening trouwens opengesteld voor het grote publiek. Je kan er ondermeer schilderijen van Rembrandt, Rubens en Vermeer bewonderen,  alsook Sèvres porselein, en het beste Engels en Frans meubilair ter wereld. De toegangsprijs voor volwassen bedraagt  £ 19 voor een bezoek aan de State Rooms en £ 27,5 als je ook de tuinen wil bezichtigen. Reken op een 2-tal uren voor een bezoek aan het paleis.

Let bij je bezoek zeker op de vlag die buiten aan de gevel wappert. Als de koningin aanwezig is, hangt de Koninklijke standaard op het middelste paviljoen; is ze er niet, dan wordt de Union Jack gehesen.

Kenmerkend voor Buckingham Palace is ook de Koninklijke Wacht. Deze wordt dagelijks afgelost. Dat is trouwens het enige moment waarop de wachters mogen bewegen. De Changing the Guards ceremonie vindt normaal gezien plaats rond 11u30 lokale tijd. 

www.buckinghampalace.com
www.royalcollection.org.uk

Buckingham_palace

 

Tower of London

Op zoek naar nog meer bezienswaardigheden Londen? Dan is de Tower of London misschien iets voor jou. Het is één van de meest historische plekken in Londen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is de Tower of London geen toren. Het is een groot gebouwencomplex, waarvan de oudste delen stammen uit de elfde eeuw. Hier kan je de Britse kroonjuwelen bezichtigen.

De Tower  wordt bestuurd door de Constable. In de meeste gevallen is dit een militair met een hoge rang. Het onderhoud en het besturen van de gebouwen samen met leiding nemen over de vele medewerkers is zijn hoofdtaak. Tevens is hij verantwoordelijk voor de Kroon en andere koninklijke voorwerpen tijdens staatsgelegenheden. Hij wordt benoemd voor een periode van vijf jaar.

www.TowerOfLondon.com

 

Tower Bridge

De Tower Bridge ligt vlak aan de Tower. Hier passeren dagelijks meer dan 45.000 personen. De Tower Brigde is een absolute topper voor wie Londen nog nooit heeft bezocht.

De brug is gebouwd in 1894 en verbindt de oevers van Londen, van elkaar gescheiden door de Theems. De brug is 244 meter lang. Als je de Tower bezoekt, pik dan zeker ook de Tower Bridge mee. Samen vormen ze een prachtig geheel.

www.towerbridge.org.uk

 

London Eye

In ons lijstje van bezienswaardigheden Londen mag het London Eye niet ontbreken. Dit reuzenrad, ook wel Millennium Wheel genoemd, van 135m hoog en 1.700 ton zwaar, werd in 1999 gebouwd en was toen het grootste in zijn soort. Vanuit de 32 capsules van het London Eye krijg je (zeker bij mooi en helder weer) een prachtig zicht over de Britse hoofdstad.

Tickets zijn online te koop voor £ 17,28 (per persoon, volwassenentarief zonder korting). Ter plaatse betaal je voor hetzelfde ticket   £ 19,20.

Meer info en reservaties via www.londoneye.com

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)

Bezienswaardigheden Londen, 5.0 out of 5 based on 3 ratings